Σε ποιους απευθύνεται:
- Παντρεμένα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά
- Γονείς χωρίς γάμο ούτε συμβίωση
- Ζευγάρια ετερόφυλα ή ομόφυλα που συμβιώνουν, με ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης
- Ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά
- Συγγενείς ή μέλη οικογένειας
Που έχει εφαρμογή:
Δικαίωμα επικοινωνίας: Αναφέρεται στις διαφορές που εκδηλώνονται σχετικά με την επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονέα ή με εσάς, εάν είστε ο γονέας που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επικοινωνία με το παιδί του και μπορούν να επιλυθούν μέσω διαμεσολάβησης. Αυτές οι διαφορές μπορεί να προκύψουν είτε πριν είτε μετά το διαζύγιο, ειδικά κατά την περίοδο της διάστασης, συχνά λόγω μετεγκαταστάσεων ενός γονέα έξω από την οικογενειακή κατοικία.
Περιουσιακά δικαιώματα: Αναφέρονται στις διαφορές που προκύπτουν σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των συζύγων, συνήθως κατά τη διάρκεια του γάμου και τον χωρισμό της κοινής περιουσίας. Αυτές οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την απόφασή σας για έναν συναινετικό χωρισμό αλλά επίσης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και τα παιδιά. Με τη διαμεσολάβηση, ωστόσο, αυτές οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και χωρίς να επηρεαστούν οι ανθρώπινες σχέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, και ιδίως των παιδιών.
Διαζύγιο. Αυτό που μπορεί να προσφέρει η διαμεσολάβηση είναι η επίλυση όλων εκείνων των προβλημάτων που εμποδίζουν τη συναινετική διάσταση ενός διαζυγίου. Τέτοια θέματα περιλαμβάνουν την επιμέλεια και την επικοινωνία με τα παιδιά, καθώς και περιουσιακά ζητήματα των συζύγων μετά τη χωρισμό.
Συμπερασματικά, η διαμεσολάβηση στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ταχεία έκδοσή του (αναδιατύπωση), με ελάχιστο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος, χωρίς περιττή ταλαιπωρία.